查看: 3646|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[商團討論] 學術討論:經濟理論論證外掛如何調控巨商物價

首先,我只不過係一個中學畢業生,而加諗住活學活用經濟理論,有可能錯,請指證
開呢個POST顧名思義就係想論證外掛點樣可以調控巨商物價
第一,要明白物價係貨幣問題
第二,我用會MONEY EAQUATION,有讀到中五(DSE)經濟應該識,唔知咩黎唔緊要
條式點黎,點樣證明呢條式岩唔係呢個POST重點,而且唔到我去證
另外,巨商的貨幣同現實有多少差距,我會詳細講,放心

MONEY EAQUATION的組成有四個部分:MV=PY
M:MONEY SUPPLY貨幣供應(:本篇所有貨幣都指緊巨商GAME)
V:VELOCITY OF MONEY貨幣流通速度
P:PRICE LEVEL一般物價
Y:REAL OUTPUT LEVEL物品產出
M所指的貨幣供應係講緊你獲得GAME錢的途徑
實際上講緊:打怪拎寶賣比NPC
同人交易唔算,因為你同人交易只不過係將D錢換到
成個巨商無因為咁樣而多左錢
相應地,貨幣供應可以減少的
講緊同NPC買野,而加除左投廠攻城投城拍賣吸錢可以收番玩家的GAME錢之外,其他方法可以話對呢樣影響微乎其微
方法求補充
V係巨商講緊交易的方法,例如以前無銀票,交易五億以上的交易比而加少
未出拍賣之前,玩家搵交易對像的難度比而加難,多左拍賣流通速度快左
P講緊一般物價,你會話咩一般物價啊?我覺得用現錢對換GAME錢的對換率做一個標準幾好
以前1E=20HKD
而加1E=2HKD,簡單D講,一般物價升左(我講緊用巨錢角度)
我再講清楚D
1E=20HKD1E=2HKD,即係GAME錢貶值,用GAME錢睇同一樣的野比以前會升左(通常情況)
即係通脹
反之亦然
Y:講緊物品產出,玩家可以點樣獲得寶物,同理玩家交易係唔計
我諗到有一打寶;二廠;三NPC;四ITEM;五任
求補充

容我加入一D假設

要變V的難度好高,除左改版我諗唔到有咩方法

所以我假設V不變

假設一般物價同外掛打錢打寶速度無關,呢個同個外掛本身有關,同埋用外掛個人本身運氣有關

再黎係本篇重點

外掛目的係調控物價,即係要控制個P

MV=PY

即係要成功就要控到M同Y

外掛影唔影響到呢兩樣先?

好明顯係影響到,唔係我唔會出呢個POST

外掛最叻係咩?打錢同打寶

打錢可以影響M

打寶可以影響Y

簡單D講,佢要個物價升,佢可以只賣錢唔賣寶

佢要物價掉,佢可以只賣寶唔賣錢

你會話你講咁多野有乜用?

如果我係外掛

我想搵多D現錢

即係要個物價掉,因為咁樣相應地一億賣多D現錢

如果我係外掛,我想調控一D我控唔到供應的物品,例如ITEM野

我假想該物品係封書

我通過呢個方法調控一般物價,迂迴咁可以影響到該物品的價格

不過實際操作都幾難下

外掛要團結先喇,唔係的話你唔放人地放都係一樣姐

要控其實物品的價都好迂迴,你做到建議你去中大經濟部演講下,順便教下而加的大政治家

順便講下,單一物品個價同該物品本身的需求同供應有關

所以上面:物價掉對外掛好,因為咁樣相應地一億賣多D現錢

巨錢一定要有人要先,無人要就算你調控到巨商個一般物價識飛都好,你都搵唔到現錢,所以係到對外掛講一句:物極必反!

BTW希望有人睇,有人有興趣我可能打埋巨商物價對你(玩家)的影響

評分

參與人數 2樂點 +50 Bravo! +1 收起 理由
星空傳說 + 1 精品文章!經過寂靜深宵細心閱讀~ 師父明白 ...
14588563 + 50 很好的反思

查看全部評分

回復

WOW,睇唔明
回復 支持 反對

嘗試盡力去了解 可惜仍不懂
利申:只係讀左F.4 Econ
回復 支持 反對

AL Econ後2年既我仍然記得呢D野...太易明了
回復 支持 反對

無讀econ的路過....消化呢篇野要一段時間
回復 支持 反對

我發現我講漏左條式點黎
先對未讀過MONEY EAQUATION的人SAY SORRY
我以為呢條式唔係重點,但原來好重要

MONEY EAQUATION考慮的野係
係一個時間內成個宏觀市場的總交易(FOR有讀的,係FLOW CONCEPT黎)
量度呢樣的角度可以有兩個
一者係從貨幣供應角度即係:MV
成個國家的貨幣數量X貨幣流通速度(簡單D講即係平均一蚊貨幣的轉手次數)
得出黎的結果就係總交易用左的名義貨幣
相反係貨幣需求角度即係:PY
物價X貨品產出,因為你要貨幣做為交易媒介,當中物價同貨品總量影響住你的交易
得出黎的結果一樣係交易左的名義貨幣
基本上呢條係恆等式黎

我用巨商黎說明
A打到冥蛋,NPC賣有100M,佢用100M同B買野,係咪易手左一次先
同理B再易手呢100M比C換其他野又或者冥蛋都OK無所謂
而到你手,你係E,你知呢100M易手左5次,咁係咪即係一共換左500M的野?
呢100M無都比NPC食左,呢100M係市場到易手左5次,換到幾多野?一共換到500M的野
呢個係貨幣供應角度
留意我由頭到尾講緊交易總量

你想買冥蛋而加市價100M,假設你唔識自己打
你係咪要搵100M去同玩家買先?
同理,有其他人要其他野,如果要同玩家買係咪要搵GAME錢買先?(假設MONEY係GAME錢)
PY講緊的野就係:一物價水平,要幾多錢買果D野先?
二者總產出,有幾多野可以買賣先?

慢慢諗下,你就會發現,成個市場用左幾多錢買=成個市場用左幾多錢賣
因為佢地講緊同一樣野,SO WHY恆等式
唔知我講完你地會唔會明D
回復 支持 反對

too long didn't read
回復 支持 反對

回復 7# Clipper~

OK
宏觀PART睇黎有D難
你直接落我最想講的野:

單一物品個價同該物品本身的需求同供應有關

巨錢一定要有人要先(需求),無人要就算你調控到巨商個一般物價識飛都好
你都搵唔到現錢,所以係到對外掛講一句:物極必反!
回復 支持 反對

由於排版同我講得太玄問題,我重新打過一次

第一,要明白物價係貨幣問題
第二,我用會MONEY EAQUATION,有讀到中五(DSE)經濟應該識,唔知咩黎唔緊要,我會詳細講
另外,巨商的貨幣同現實有多少差距,我會講下

MONEY EAQUATION的組成有四個部分:MV=PY
M:MONEY SUPPLY貨幣供應(:本篇所有貨幣都指緊巨商GAME)
V:VELOCITY OF MONEY貨幣流通速度
P:PRICE LEVEL一般物價
Y:REAL OUTPUT LEVEL物品產出

MONEY EAQUATION考慮的野係
係一個時間內成個宏觀市場的總交易(FOR有讀的,係FLOW CONCEPT黎)
量度呢樣可以有兩個角度
一者係從貨幣供應角度即係:MV
成個國家的貨幣數量X貨幣流通速度(簡單D講即係平均一蚊貨幣的轉手次數)
得出黎的結果就係總交易用左的名義貨幣
相反係貨幣需求角度即係:PY
物價X貨品產出,因為你要貨幣做為交易媒介,當中物價同貨品總量影響住你的交易
得出黎的結果一樣係交易左的名義貨幣
基本上呢條係恆等式黎

我用巨商黎說明
A打到冥蛋,NPC賣有100M,佢用100M同B買野,係咪易手左一次先
同理B再易手呢100M比C換其他野又或者冥蛋都OK無所謂
而到你手,你係E,你知呢100M易手左5次,咁係咪即係一共換左500M的野?
呢100M都無比NPC食左,呢100M係市場到易手左5次,換到幾多野?一共換到500M的野
呢個係貨幣供應角度

你想買冥蛋而加市價100M,假設你唔識自己打
你係咪要搵100M去同玩家買先?
同理,有其他人要其他野,如果要同玩家買係咪要搵GAME錢買先?(假設MONEY係GAME錢)
PY講緊的野就係:一物價水平,要幾多錢買果D野先?
二者總產出,有幾多野可以買賣先?

慢慢諗下,你就會發現,成個市場用左幾多錢買=成個市場用左幾多錢賣
因為佢地講緊同一樣野,SO WHY恆等式
唔知我講完你地會唔會明D

理解到呢條式之後,
我再講下MVPY係巨商入面講緊咩

M所指的貨幣供應係講緊你由NPC獲得的GAME
實際上講緊:打怪拎寶賣比NPC
同人交易唔算,因為你同人交易只不過係將D錢換到
成個巨商無因為咁樣而多左錢
相應地,貨幣供應可以減少的
講緊同NPC買野,而加除左投廠攻城投城拍賣吸錢可以收番玩家的GAME錢之外,其他方法可以話對呢樣影響微乎其微
方法求補充

V事實上指平均一貨幣的易手次數
係巨商講緊交易的方法有幾方便
例如以前無銀票,交易五億以上的交易比而加少

未出拍賣之前,玩家搵交易對像的難度比而加難,多左拍賣流通速度快左

P講緊一般物價,你會話咩一般物價啊?我覺得用現錢對換GAME錢的對換率做一個標準幾好
以前1E=20HKD
而加1E=2HKD,簡單D講,一般物價升左(我講緊用巨錢角度)
我再講清楚D
1E=20HKD1E=2HKD,即係GAME錢貶值,用GAME錢睇同一樣的野比以前會升左(通常情況)
即係通脹
反之亦然

Y:講緊物品產出,玩家可以點樣獲得寶物,同理玩家交易係唔計
我諗到有一打寶;二廠;三NPC;四ITEM;五任
求補充

容我加入一D假設

要變V的難度好高,除左改版我諗唔到有咩方法

所以我假設V不變

我假設一般物價同外掛打錢打寶速度無關,呢個同個外掛本身有關,同埋用外掛個人本身運氣有關

再黎係本篇重點

外掛目的係調控物價,即係要控制個P

MV
=PY
假設左V不變
即係要成功就要控到M同Y

外掛影唔影響到呢兩樣先?

外掛最叻係咩?打錢同打寶
打錢可以影響M

打寶可以影響Y

簡單D講,佢要個物價升,佢可以只賣錢唔賣寶

佢要物價掉,佢可以只賣寶唔賣錢

你會話:你講咁多野有乜用?

如果我係外掛

我想搵多D現錢

即係要個物價掉,因為咁樣相應地一億賣多D現錢

物價掉~>1巨錢可以換多D寶=巨錢升值=1巨錢而加換多D現錢,因為兩者有對換率的野
呢個唔難諗,因為你玩巨商見怪不怪

如果我係外掛,我想調控一D我控唔到供應的物品,例如ITEM野
我通過呢個方法調控一般物價,迂迴咁可以影響到該物品的價格

不過實際操作都幾難下

外掛要團結先喇,唔係的話你唔放人地放都係一樣姐

要控其他物品的價都好
迂迴,你做到建議你教下而加D’大政治家’

順便講下,單一物品個價同該物品本身的需求同供應有關

巨錢一定要有人要先(需求),無人要就算你調控到巨商個一般物價識飛都好
你都搵唔到現錢,所以係到對外掛講一句:物極必反!
回復 支持 反對

學術野呢版D人唔會睇...
我讀到中五都冇讀過你條式 我會考經濟都有D架><
我睇你講冥蛋點解好似講到銀行乘數咁既...
存款準備金果類野
回復 支持 反對