打印 上一主題 下一主題
收起左側

del

等我又講返兩句啦....

基本上係街到見到d咩咩組合都唔好理...因為戈d都係用黎昆一d唔係好識電腦既人

係砌機之前要做好準備功夫
首先係上網問人張買野既list同收集下資料 (如合理的價錢及邊間代理等)

之後就係出發去買野...
去一d比較大間同多人去既店會比較有保障
收到貨之後再check清楚型號,有冇咩表面傷痕同代理match唔match到....
如叫佢幫你砌埋多數都會收$150-$200不等
要注意既係要掂返d盒...因為有d硬件既保單就係盒上
砌完之後返到屋企用software check下佢有冇換左第二件硬件 (可以用EVEREST或cpu-z等軟件)

如果一切都冇問題就恭喜徏你.....你有一部新電腦啦:handshake

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
hixyz111 + 5 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對

耐=一月木戈
內=人月

總結4戈到.....
應該係GDDR,唔係DDR
回復 支持 反對

原帖由 timchan 於 2007-5-14 18:07 發表

我講明係下次xD

我可能過幾日會出機.....咁姐係話個原創砌機教學我可能會快你一步:lol :lol
回復 支持 反對

原帖由 [H]Vam 於 2007-5-15 11:44 發表

出咩config機??你自己砌?
ps.唔方便打config可以pm我

點會唔方使講呢

當然係自己砌啦....如果唔係點出原創教學

暫定CONFIG如下 :
CPU: Intel Intel Core 2 Duo E4300 (1.8GHz) CPU/2MB BOX    HK$ 900.00
Mother Board: DFI MBD-P965S INFINITY BLACK P965 M/B     HK$ 1100.00
(二手黎,賣家因為塊板暫時唔夾VISTA,所以放,佢只係買左十幾日) (經佢測試,扑R完全冇問題)
Ram: 2 X SuperTalent DDR-2 667 1G                                  HK$ 560.00
(買住兩條先,等到差唔多谷底會再入多兩條)
Harddisk: Western Digital 160GB 1600YS SATA II/16M HDD    HK$ 445.00
             + Western Digital 250GB 2500YS SATA II/16M HDD    HK$ 555.00
Display card: Galaxy影馳 7300GT PCI-E 128MB DDR3 1.4ns         HK$ 400.00
(都係二手,重有一年保,用黎頂到DX10卡成熟時再換)
DVD-RW: Pioneer DVR-212BK 18X DVD Writer /SATA/黑/盒裝    HK$ 295.00
Power Supply: ANTEC NeoHE430 430W P.S.                    HK$ 490.00
Case: 到時自選                                            HK$ 200.00

回復 支持 反對

原帖由 Max 於 2007-5-15 17:26 發表
等電腦區板主教砌先...
PS:條ST係咪銀色個條

其實我都唔係好識
等陣一個唔覺意整死左又要上代理扮蟹換過件新 :lol

係呀...有咩問題??

原帖由 timchan 於 2007-5-15 18:06 發表

667銀色又點???
800銀色好似係D9....

好似就算就800都唔一定係d9
回復 支持 反對

原帖由 [H]Vam 於 2007-5-15 22:06 發表

哦~~有冇興趣一齊整xD
S.T.個條800唔係D9

一齊??  點一齊= =??

實不相暪.....其實今次係我第一次自己砌新機
但係之前試過令到e家部機解體再合體好多次:lol  (因為次次著唔到機咁搞一搞又著得返 )

config有所更改....
板轉用返非S版的DFI P965.....因為賣家係拍賣出價未完結前就賣左塊板
回復 支持 反對

原帖由 [H]Vam 於 2007-5-16 09:46 發表

一齊去砌 orz囧~~
第一次:lol
oic

出面邊到有地方砌=0=??
嗯嗯

config又有更改
由於張display卡被人用更高的價食左....所以暫時未決到用邊張
(有冇人可以平放張7300gt/7600gs過我><??)

回復 支持 反對

水冷   有米

已成功收了一張7600gs $400,版主請關我出面的徵求post....
已決定明天出機
ps 已約了一位朋友 (叫他去的主要目的只是做苦力:lol :lol )
回復 支持 反對

原帖由 [H]Vam 於 2007-5-18 12:02 發表

ok..
then期待報告

琴日搞左成日終於搞掂
裝windows戈到搞左我好耐   因為整錯左隻floppy用唔到AHCI mode,要拆部floppy機出黎去舊機再整過
砌戈陣d相已經影好....但係影得唔係幾好,因為d野好重搞到我隻手有d酸痛,拎唔定部機
個教學可能要聽日or後日先有....因為我重要整理下同埋我班fd遲d就上黎玩,做唔到
回復 支持 反對

原帖由 timchan 於 2007-5-20 12:29 發表

好野,我唔洗做野xD:lol :lol :lol

唔好hide戈句野....好多人呃post
回復 支持 反對