打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] [分享] 進化論係咪真?定係創造論

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by 殘龍 at 2006-4-29 21:13:

今日,由大學的講師到街中的小孩(我不是說小孩無知,他日小朋將成大器呢),
都口裡說著進化論,但又有多少人知,進化論-又是一什麼的一回事?
進化論這一詞,是由達爾文發揚光大的,在他之前,也有不少理論與 ...

演化論其實最大的main~point係變異一早係物種間出現
好似生物書中的長短頸鹿
當佢地受到一些自然的因素,
就有利於物種中某個變異物種,而其他就因此而死亡
於是該適合自然的變異物種有較大的機會生存同繁殖
因而最終出現長頸鹿ja~ma
回復 支持 反對

Originally posted by christan at 2006-4-27 22:50:
我信進化論.....

合理好多~~~

這帖子是由 衛宮士郎 管理人員從 =新聞時事區= 版塊移動到 =學術區= 版塊的

第1,先提出進化論的達爾文 自己本身最後都推反自己個論!!!why???

第2,很多人說進化論,e.g 古代星星進化人....但係目前找出的古代星星殘骸,只有開頭2,3種...但科學家認為星星進化到人,當中涉及約十種進化型態,,,,,咁中間果d型態點解e家仲未發現呢??

第3,現今世界,,近乎99.9% 的物質,貝後都有個一個處理者/生產者/創造者 e.g 錶後邊有個製造者......

究竟世界的第1 是何來呢,,,,如果我們想有神,,他指出是自有永有,,我們當然是有懷疑,但不是沒有可能的......e.g同樣因為在螞蟻眼眼中只有2d無3d,,,,但世上係咪真係無3d 呢???<<<
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-1 11:36:

第1,先提出進化論的達爾文 自己本身最後都推反自己個論!!!why???

第2,很多人說進化論,e.g 古代星星進化人....但係目前找出的古代星星殘骸,只有開頭2,3種...但科學家認為星星進化到人,當中涉及約十種進化型 ...

第3,現今世界,,近乎99.9% 的物質,貝後都有個一個處理者/生產者/創造者 e.g 錶後邊有個製造者......
那作為人類,自然好奇創造者是如何來的
如果世界上gum多野都有個生產者
那個生產者點解無啦啦存在?
回復 支持 反對

Originally posted by Zend at 2006-5-1 11:40:

那作為人類,自然好奇創造者是如何來的
如果世界上gum多野都有個生產者
那個生產者點解無啦啦存在?

聖經已說是神是自有永有......正如螞蟻眼中沒有3d 一樣,,他都是不信有3d 的,,但現實有沒有呢???

而且聖經上所說很多的歷史已是事實!!! 羅亞方舟 已不是神話!!!大紅水浸過大地,,在世界每處高山上都有留下線索!!!,,,
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-1 11:49:

聖經已說是神是自有永有......正如螞蟻眼中沒有3d 一樣,,他都是不信有3d 的,,但現實有沒有呢???

而且聖經上所說很多的歷史已是事實!!! 羅亞方舟 已不是神話!!!大紅水浸過大地,,在世界每處高山上都有留下線 ...

羅亞方舟 已不是神話!!

其實果個傳傳係土耳其附近唔少民族都有傳說
聖經有又如何?

作為研究生物的人,螞蟻本身無一個複雜而緊密的神經系統。
現實不現真,也是腦袋接收同發出impulse
你知道你眼睛"看到"的東西是事實嗎?
如果我地眼睛有能力對紅外輻射,其他電磁波會有反應
那整個世界,誰是真實呢?

聖經上許多歷史係事實不可以作為上帝傳存的理據

正如中國人係大眼
唔代表大眼的就是中國人一樣

仲有,我自問講當今的基督教及天主教都係人性主導的
我看"向世界",去Vatican
班信眾看來無留意到過去"天主教"的歷史是如何
更何況"天主教"同基督教在教義,聖經,對神的看法都唔同
你信那個?那個先係"神的真理?"
試問這個宗教可以什麼給你好的印象?
這些宗教所講的野,係個"講者"的思想定"神"的真意?很難說的
更何況,我唔覺得相信左的人就會幾了解世界的真理

人類都無可能知道真理,就算點研究科學都係
因為科學只會對有一個"律"的事物來研究
研究完都係對律的了解而不知道律的形成的真正原因

為免整成宗教討論
都係回正題吧
回復 支持 反對

Originally posted by 骨奴 at 2006-5-1 11:36:
第1,先提出進化論的達爾文 自己本身最後都推反自己個論!why?

第2,很多人說進化論,e.g 古代星星進化人....但係目前找出的古代星星殘骸,只有開頭2,3種...但科學家認為星星進化到人,當中涉及約十種進化型態,,,,,咁中間果d型態點解e家仲未發現呢

究竟世界的第1 是何來呢,,,,如果我們想有神,,他指出是自有永有,,我們當然是有懷疑,但不是沒有可能的......e.g同樣因為在螞蟻眼眼中只有2d無3d,,,,但世上係咪真係無3d 呢?<<<

1)任何理論都有錯漏 達爾文對自已的理論提出質疑並唔代表係推翻

2)至今考古學家已發掘左4千具智人,直立人...等等的化石

3)你第三項並無提出任何論據 所以不成立
回復 支持 反對

創造論有咩証據?
但進化論有化石為証
回復 支持 反對

Originally posted by wakakahaha at 2006-5-1 13:08:
創造論有咩証據?
但進化論有化石為証

創造論既証據就係神 拿 我見到上帝呀 噢 我信啦
回復 支持 反對

Originally posted by wakakahaha at 2006-5-1 13:08:
創造論有咩証據?
但進化論有化石為証

創造論的正確係利用心理
即係話背後有個creator存在
但沒有證據顯示我地係被佢創造的

好似Darwin所說,時間可以證明一切吧~
回復 支持 反對

Originally posted by 呵呵^^(精銳左) at 2006-5-1 13:12:

創造論既証據就係神 拿 我見到上帝呀 噢 我信啦

非常有力-.-.........

Originally posted by Zend at 2006-5-1 13:22:

創造論的正確係利用心理
即係話背後有個creator存在
但沒有證據顯示我地係被佢創造的

好似Darwin所說,時間可以證明一切吧~

佢地假設左所有野都有製造者
其實未必
照這個假設,神都應有一個大神製造佢,大神就有一個巨神......

[ Last edited by wakakahaha on 2006-5-1 at 01:43 PM ]
回復 支持 反對