打印 上一主題 下一主題
收起左側

讀企會財同經濟既請入

中4都咁有heart...我身為以前中4狂hea既DSE生真係極度慚愧orz

今年你係第一年讀 所以做past paper又快得濟
所以你真係要搵ex做既 就做書後面d ex啦
記得做乜野ex都好 千祈唔好寫任何野落d題目度
第時你想做多次既時候 你就會後悔當初點解畫花哂d野 甚至highlight埋
咁你就冇乜可能可以再做番果條題目
就算下下你有心機擦番都會覺得自己好鬼無謂-.-

好奇一問
話說你係唔係用frank wood綠色果本financial a/c 1 封面有個指南針果本書?
我F4就係用呢本 (compulsory黎既 business係橙色果本)

還惦上面講開drop科
我都講少少先
唔好讀3個electives...除非你想讀law / global business呢d神科
唔係通常d院校都最多計你2個electives既分
我自己覺得讀3個electives用時間用得好緊要
drop左一科之後d時間都唔夠用
事關又唔係淨係讀electives core都要讀架大佬
中英文你有心讀 淨係做ex / 睇報紙 / 作下文都已經夠做到你死
不過都係睇番個人情況啦..有d人唔知點解本身中文 / 英文能力都唔錯
就唔使放額外太多心機落去掛我諗
我唔知你情況係點 所以都唔敢落下定論
但係drop唔drop科真係好緊要
真係drop既 最遲中5好drop啦
中6先黎drop真係喊都無謂

利申 : 2個elective都係BA同econ 中5考完1st term exam drop左geog
回復 支持 反對

中4都咁有heart...我身為以前中4狂hea既DSE生真係極度慚愧orz

今年你係第一年讀 所以做past paper又快得濟 ...
小雪冰 發表於 23-10-2012 19:38

account好多題目要做記號先唔會做漏= =
回復 支持 反對

今年你係第一年讀 所以做past paper又快得濟 ...
小雪冰 發表於 23-10-2012 19:38

係,我係用綠色個本,下學期個本係藍色

我覺得個d我應付到,但一到小測,啊sir出得難番少少我就錯,錯一個步驟,下面就全部錯晒

想話小心d去做,但又驚唔夠時間,做得黎又冇時間重新檢查一次

呢科我覺得真係好講天份,個腦要轉得好快先拎到高分

回復 支持 反對

回復 22# 刺客先生
exactly
尤其係做financial statements
d additional items一加少左
呢度扣d果度扣d...加埋骨牌效應
都可以幾和味下

回復 23# 小鷹!
同路人 握下手吧 haha
其實宜家應該大部份中學都係呢緊呢個系列架啦
我順便再確認下姐

拿 我認同呢科係要講少少天份
但唔係你所講既"好講"
我自己轉數都唔係快果種人 又係d題目一出難少少就唔識做咁樣
不過我一直都相信呢科可以將勤補拙
結果證明我係岩
我頭先都提過話我F4係狂hea
BA次次都係喇60幾分
但係上到F5 我10月開始爆seed
最後exam我都有80幾分
下學期仲係全級第1 (當然都要靠少少運氣啦 題目咁岩我識做既先有咁好彩)
成個過程我都係靠狂做數同狂問我BA老師
或者我講下我做BA既方法係點 睇下對你有冇咩幫助 or 做個參考都好
畢竟每個人都有自己既溫書方法

F5初頭我就會做我老師派番黎既supp ex (turbo果本ex 我記得第1頁有人提過)
我唔記得當時我係唔係溫左書先做定點啦
但係做ex既話 我覺得唔一定要溫左書先做
做past paper就唔好啦 費事哂左條題目
做完自己改 留意番自己錯左乜野
用notebook mark低番佢
我由F5到宜家都一直有做notes既習慣
因為一路學 每個topic其實都有自己特別要留意既位
你唔mark低 冇乜可能會係過左一段時間之後仲會記得番哂 (i mean 100%)
mark低係方便你日後溫書可以用最短既時間溫番哂呢d重點
如果對完ans有唔明 可以自己諗下先
最後都唔明既 必定要問番人
同學定老師我都覺得冇所謂
當然係前者既話,你要小心揀人問啦
老師呢 我唔清楚你個BA老師d實力係點 但正常黎講老師都唔會答錯野掛...-.-
當然 如果你係覺得佢唔惦既就唔好問佢啦-.-
我諗點都會有熱心既同學肯解答你既疑問既
我一路keep住呢個過程 F5既topics我認為自己都叫做學得純熟
或者咁講 至少我唔會再錯d basic concept先
進深就係另一個層次啦

我自己既溫書方法大概係咁
不過當中有樣野好緊要
就係你一定要思考
你唔肯諗 我敢同你講 你做10000000條數都冇用
盞哂氣架姐

另外仲有1樣野 我老師都有提過 不過係extra既
如果你未清concept 我就建議你真係明哂d野先好咁做
就係做題目既時候 再諗下如果條題目既內容 / 情況轉左
咁又要點做
一時間唔知講咩eg好-.- 事關我唔知你學左幾多野
陣間驚講左你未學既eg就唔好了
我暫時都仲未養成呢個習慣
但我相信呢個習慣可以有助解決"條題目問法轉左 搞到唔識答"既問題
所以你可以試下

再補充少少啦
其實就算問法轉左 以致個答案未必係同平時做開果d差唔多都好啦
有時係可以根據番最基本既concept / 做法做出發點黎諗
姐係 先諗下究竟有冇d咩野既做法係不變
再諗當然有乜野係變左 先再諗佢要點變法咁樣回應番條題目先
有天份呢 最多係幫你諗呢d野既時候諗快d
但唔代表你做BA 冇天份就會死人

加多樣remarkpast paper呢家野 到你F5學左2-3個topics之後可以開始做架啦
不過唔係跟年份(by year) 係跟topic (by topics)
有助你熟習個考試問法同埋你學緊既topic
睇下你學校老師幾時印啦 正常黎講F5就會印架啦
再唔係你問定佢先..太遲既你可能要自己印定
上網有好多resources 你去google / yahoo一下都已經有好多
我自己都成日上網搵past paper的

唔小心打左字海 可能內容會亂
希望你唔好介意 & 以上會幫到你lol

評分

參與人數 1樂點 +30 Bravo! +1 收起 理由
刺客先生 + 30 + 1 Useful Methods

查看全部評分

回復 支持 反對

回復  刺客先生
exactly
尤其係做financial statements
d additional items一加少左
呢度扣d果度扣d...加 ...
小雪冰 發表於 23-10-2012 20:22

本Turbo派架?
我自己用錢買左tim= =

我想知其他學校係跟書教
定係老師自己整notes同問題 功課就做書
回復 支持 反對

回復 25# 刺客先生
我老師印黎派姐 (佢太好人haha)
佢淨係派左幾個chapter
其實我想佢派哂...haha
跟住唔知今年定係舊年開始 我學校fix死BA人要買turbo
唉 我果年冇lor-.- 好9呀=.=
所以你買左係岩既orz

um 我學校係有自己印notes 再配合書黎教
但唔會2者重覆
姐係 notes教左既野 唔會再係書入面教多次
都可以係教同一topic 但細節不同 咁樣
我唔知你Form幾啦 但我即管舉個例
partnership普通dissolution既做法就係notes教
但如果係比公司收購 就係用書教 咁樣
功課方面就書同notes都有
我頭先提果d supp ex係for自習用架姐
回復 支持 反對

回復  刺客先生
我老師印黎派姐 (佢太好人haha)
佢淨係派左幾個chapter
其實我想佢派哂...haha
跟住唔知今 ...
小雪冰 發表於 23-10-2012 20:42

中五 教緊Partnership
而家問題係識左notes既野就唔會睇得明書
回復 支持 反對

回復 27# 刺客先生
咦? 乜咁快既
我舊年呢個時候教緊correction of error定唔知control昨wor orz
去到下學期先開始教partnership果4大topics

其實用咩教材教都好 果個範圍都係一樣架姐
所以我唔多明點解睇得明notes但睇唔明書orz
2者係點樣唔同法先? 係內容定表達 (eg字眼) 唔一樣
回復 支持 反對

回復  刺客先生
咦? 乜咁快既
我舊年呢個時候教緊correction of error定唔知control昨wor orz
去到下學期 ...
小雪冰 發表於 23-10-2012 20:47

格式上文字上都唔一樣
跳左correction個part 教左8-11先
回復 支持 反對

回復 29# 刺客先生
有冇example講下
睇下我解唔解釋得到

咁教左bank rec同control未?
如果教左既話 宜家係唔係岩岩開始教partnership既financial statements
回復 支持 反對